Súčasťou našej histórie

line

Veľa z vás si asi pamätá ako požiar v roku 2012 zničil jeden z najzachovalejších slovenských hradov, hrad Krásna Hôrka. Dejiny územia, ktorému po stáročia vládol hrad Krásna Hôrka siahajú až do raného stredoveku. Do skorého 13. storočia. Odvtedy sa na hrade vystriedalo viacero panovníkov a hrad prešiel niekoľkými prestavbami, ktoré takmer úplne zmenili jeho výzor. V roku 2012 požiar zničil 342 zbierkových predmetov a napáchal tak nevyčísliteľné škody.

Na hrade bola vtedy požiarom najviac poškodená zbrojnica, kde bolo znehodnotených 137 kusov zbraní a výzbroje. No vďaka Metodickému centru konzervace Technického múzea v Brne sa niektoré z predmetov, ktoré boli zasiahnuté viac ako 700 stupňovým požiarom, podarilo zreštaurovať.

Technické múzeum v Brne v spolupráci so Slovenským národným múzeom – Múzeum Betliar zorganizovalo výstavu: „Až na kov“ a my sme boli pri tom. Výstavu o záchrane historických kovových predmetov, poškodených požiarom. Výstavu si môžete pozrieť až do 28. 2. 2016 v Brne.

Na túto výstavu sme pripravili stoly, sklenené vitríny, oceľové podstavce a vitríny na stenu, v ktorých môžu návštevníci obdivovať vystavené diela. Zákazku sme realizovali pre Ministerstvo Kultúry SR, Slovenské národne múzeum – Múzeum Betliar. S jej realizáciou nám pomáhal Architekt/dizajnér celého projektu – GRAU (Jeho Facebook stránka tu)

Sme radi, že sme aspoň malou kvapkou pomohli aj takémuto projektu. Sami sme trojgeneračná firma, ktorá si zakladá na tradíciách, preto vieme, síce treba hľadieť do budúcnosti, ale minulosť si treba neustále pripomínať.

Dúfame, že sa vám naša práca páčila. Ak áno, nebojte sa nás odmeniť “lajkom” a povedzte o nás aj vašim priateľom. Viac o nás nájdete na našom webe www.posvancz.sk, alebo na sociálnych sieťach.

Ďakujeme Nora Jakub