Výber kovania

line

Lámete si hlavu z akého materiálu, v akej kvalite alebo koľko investovať do nového kovania? Keďže zámočníctvo je samostatný vedný odbor, tak sa pokúsime oboznámiť vás aspoň so základnými pojmami, ktoré vám pomôžu pri správnom výbere kovania. Výber kovania  je skutočne nekonečný a pre neskúsených sa môže zdať aj trochu komplikovaný. Poradili by sme vám preto prenechať tento výber na odborníkov, napr. MP Kovania.sk, ktorých ponuka je naozaj bohatá.

Základným pravidlom pri výebre interiérových kľučiek je vždy dobre prihliadať k frekvencii ich používania. Nároky na opotrebovanie materiálu sa odrazí na ich samotnej cene.

Štítkové kovanie

Kovanie je klasicky umiestnené na štíte, na ktorom je kľučka aj zámok. Ak si zvolíte štítové kovanie, potom je potrebné vedieť, akú rozteč potrebujete (vzdialenosť osi kľučky od osi kľúča).

Rozetové kovanie

Je rozdelené na dve samostatné časti, kľučku a zámok, preto sa tiež používa termín delené kovanie. Výhodou tohto typu kovania je, že nemusíte riešiť veľkosť rozteče, možno ho totiž namontovať na každé dvere.

Pohľadové kovanie

Lorem ipsum is placeholder text commonly used in the graphic, print, and publishing industries for previewing layouts and visual mockups.

Nepohľadové kovanie

Lorem ipsum is placeholder text commonly used in the graphic, print, and publishing industries for previewing layouts and visual mockups.

Rozstup

Veľmi zjednodušeene povedané roztup je rozmer, ktorý určuje, ako ďaleko je od seba os kľučky a os zámky.

Typ otvoru

  • BB otvor pre kľúč = štandardný interiérový kľúč
  • PZ otvor pre vožku = otvor pre FAB zámok
  • WC sada bez kľúča
  • Guľa / PZ kľučka

Radosť z bývania sa často ukrýva v detailoch. Radi bys me upriamili vašu pozornosť na designerské kľučky firmy Superfront. Tieto kľučky sme objavili len nedávno a už čoskoro ich budeme montovať aj na ďalšie dvere z našej dielne. Prekvapia naozaj vysokou kvalitou a dodajú interiéru šmrnc a originalitu. Kľučky sa dajú v pohode namontovať aj na IKEA nábytok. V ponuke majú aj nožičky a naozaj nie je jednoduché si vybrať, čo poviete?

Obr. Superfront