Smer otvárania a výber pántov

line

Jednokrídlové dvere, dvojkrídlové dvere? Ak ste sa náhodou ešte nerozhodli, môžte načerpať inšpiráciu.

Otočné dvere

Bežné otočné dvere sú zavesené na pántoch a otvárajú sa do miestnosti, takže je potrebné počítať s priestorom pre ich otvorenie. Môžu byť lavostranné alebo pravostranné. Lavopravosť dverí určujeme podľa pozície pántov a podľa toho, ktorou rukou dvere otvárame. Pokiaľ sú pánty z pohľadovej strany vpravo a otvárame ich pravou rukou, jedná sa o dvere pravé, pokiaľ sú pánty z pohľadovej strany vľavo a otvárame ich ľavou rukou, jedná sa o dvere ľavé.

Otočné jednokrídlové dvere – pravé

Otočné Dvojkrídlové dvere – pravé

Štvorkrídlové dvere

Reverzné dvere

Dvere sa otvárajú v opačnom smere ako klasické dvere, teda do zárubne. Voľba reverzného otvárania dverí vám môže ušetriť drahocenné miesto v malom priestore.

(obr.)

Posuvné do puzdra

Posuvné dvere do puzdra sú dokonalým riešením z hľadiska úspory miesta. Vyžadujú však väčšie stavebné úpravy. Do stavebného otvoru je potrebné zabudovať stavebné púzdro, ktoré je prispôsobené pre murovanú alebo sádrokartonovú priečku.

Posuvné na stenu

Jednoduchší variant, ako inštalovať posuvné dvere do puzdra, je variant „na stenu“. Koľajnica pripevnená na stene vedľa stavebného otvoru slúži na odsunutie dverí bezpečne a bez námahy. Odsunuté dvere stále zostanú ľuďom na očiach, čo môže byť výhodou v miestach, kde bývajú dvere väčšinu dňa otvorené a bola by škoda mať takto vkusný doplnok interiéru celú dobu schovaný.