Povrchová úprava dverí

line

Či už sa rozhodnete pre dvere s povrchom z prírodných materiálov, t.j. dreva (to sú typy z masívu alebo dyhované dvere) alebo dvere s umelými povrchmi (farbené, fólia, laminát), obidve skupiny označujeme ako drevené dvere.

Masív

Prírodné masívne drevo s charakteristickou štruktúrou. Drevo je veľmi kvalitne vysušené, opracované a nalakované antioxidačným polyuretánovým lakom, poprípade napustené rôznymi moridlami a farbami. Následne sa z neho vyrábajú dvere a zárubne, ktoré dokonale spĺňajú predstavy náročného klienta o kvalitných dverách. Dverami z masívu Váš interiér vizuálne pozdvihnete a do bytu alebo domu premiestnite kúsok prírody.

Dýha

Kvalitný prírodný materiál s prirodzenou textúrou. Masív je lúpaný na hrúbku 0,7mm – avšak konečná hrúbka tvorí 0,4 – 0,5mm po nalisovaní, prebrúsení a nalakovaní polyuretánovým lakom, ktorý zabraňuje oxidácii prírodného materiálu. Dyha je charakteristická možnými odchýlkami vo farbe a kresbe, ktoré sú znakom krásy a živosti prírodných materiálov. Dyha tak napĺňa predstavy o prírode, originalite a nezameniteľnosti. Z toho dôvodu sú vždy kresba a odtieň len orientačné. U jednotlivých častí kompletu je možná farebná odlišnosť, čo je odrazom prírodného materiálu.

Laminát

CPL – strednotlaký laminát – väčšinou sa používa laminát hrúbky 0,2mm. Tento materiál je odolný proti mechanickému poškodeniu, výhodou je aj ľahká údržba a odolnosť proti bežne používaným čistiacim prostriedkom, vhodný je do rodinných a bytových domov, kancelárskych budov a pod.

HPL – vysokotlaký laminát – hrúbka materiálu 0,8mm. HPL má veľmi podobné vlastnosti ako CPL. HPL je vysoko záťažový materiál a používa sa najčastejšie na dvere a zárubne do kancelárskych budov, škôl, nemocníc, hotelov a pod. Dvere s povrchovou úpravou HPL sú určené do vysoko frekventovaných poprípade priemyselných priestorov, kde je predpokladaná veľký pohyb ľudí.

Laminátové povrchy dobre znášajú rodinný život s malými deťmi či domácimi miláčikmi a ich paleta drevodekorov a farebných prevedení určite uspokojí každého zákazníka.

Fólia

Cenovo výhodný materiál v celkom prirodzene pôsobiacich dekoroch dreva, vhodný do bežne využívaných priestorov rodinných domov a bytov. Jeho hlavnou prednosťou je nízka cena a jednotná farebnosť na výrobkoch.

Striekané dvere – RAL

Dvere s povrchovou úpravou nástreku farby. Používa sa akrylová – kyselino vytvrdzujúca farba podľa vzorkovníka farieb RAL. Ideálna povrchová úprava dverí pre klientov s požiadavkami na presné farebné zladenie dverí s okolitým interiérom, poprípade pre klientov so špecifickou požiadavkou na farbu dverí.

Morenie

Výsledkom morenia je zmena farby masívu alebo dýhy. Počas procesu preniká farba medzi vlákna dreva, a tým mení jeho podobu. Ak sa rozhodnete pre túto povrchovú úpravu, na výber máte širokú ponuku rôznych farieb moridiel a ich odtieňov. Ďalej sa morený nábytok upravuje čírim lakom alebo olejom.

Olejovanie

Ide o povrchovú úpravu, ktorou preniká olej pod povrch nábytku, a tak v nás budí pocit jemného povrchu s prirodzenou matnou farbou. Olej zvýrazňuje štruktúru dreva (dýhy) a taktiež jeho farebnosť. Použitie tejto povrchovej úpravy je náročnejšie na starostlivosť, avšak šetrnejšie k životnému prostrediu. Z hľadiska mechanického poškodenia je použitie oleja vhodnejšie na tvrdých drevinách.

Lakovanie

Vďaka silnej vrstve, ktorá vzniká nanášaním laku, predstavuje skvelý spôsob, ako svoj nábytok dlhodobo chrániť pred vonkajšími vplyvmi. Lak je flexibilná povrchová úprava, ktorej použitím môžeme docieliť matnosť, polomatnosť alebo lesk. Ďalej zvyšuje farebnosť a zdôrazňuje kresbu nábytku.

Kartáčovanie

Kartáčovaný povrch je pomerne prácnou povrchovou úpravou, ktorej výsledkom je zvýraznenie štruktúry vlákien, čiže zvýraznenie kresby dreva. Cieľom štruktúrovaného povrchu je priniesť nevšedný vzhľad vášmu nábytku. Kartáčovaný nábytok sa upravuje olejovaním alebo lakovaním a je odolný voči mechanickému poškodeniu.

Farbenie

Povrchová úprava farbením prináša možnosť upraviť si vzhľad vášho nábytku akoukoľvek farbou. Pri takejto povrchovej úprave sa farba nanáša na povrch, pričom dochádza k úplnému prekrytiu štruktúry materiálu. Na výber máte množstvo farebných odtieňov zo vzorkovníka RAL farieb v prevedení mat a vysoký lesk.